Udarbejdet af Knud Jensen
I Midtdjurs kommune var der i 1986 blevet etableret aktivitetscenter på det tidligere alderdomshjem i Kolind, og bygningen havde fået navnet Vikingegården. I Ryomgård ville det samme ske i foråret 1987 og ombygningen ville få navnet Jættegården.
De to centre havde følgende overordnede formål:
Nr. 1: Arbejdende værksteder og interessegrupper, hvor de enkelte støtter og bruger hinanden.
Nr. 2: Kurser oprettet under fritidsloven, og hvor den enkelte kan få ny eller større viden om et bestemt område.
Nr. 3: Underholdende og afslappende samvær.
I Midtdjurs kommune var Bodil Birk ældrekonsulent, og hun blev opmærksom på, at man i andre kommuner var begyndt at udgive blade med oplysninger til ældre. Hun forelagde dette for brugerne på Vikingegården, og interessen var stor. Mange meldte sig til at arbejde videre med planerne.
Den 20. november 1986 blev der indkaldt til et stiftende møde, hvor der blev lavet vedtægter til ”Det selvejende Optimisten Midtdjurs”. Ca. 20 personer meldte sig som medarbejdere, og der blev valgt en bestyrelse på 7 medlemmer.
Man var enige om at bladet skulle være upolitisk. Læserne måtte dog gerne bringe kritiske indlæg. Man blev også enige om at bladet skulle hedde ”Optimisten”.
Der blev endvidere vedtaget følgende: Bladets formål er at give alle kommunens pensionister og efterlønsmodtagere information om:
Relevant lovgivning.
Den kommunale ældrepolitik.
Hvad der sker af aktiviteter af interesser for ovennævnte gruppe.
Bladet udgives udelukkende af pensionister og efterlønnere.
Formand for bestyrelsen blev Jens Sejer Jensen fra Pindstrup, og han blev også udnævnt til redaktør sammen med H. Lindeberg Madsen fra Ryomgård.
Det var planen at det første blad skulle udkomme i januar 1987, så man gik omgående i gang med alt det der skulle til for at udgive det første blad. Der blev stillet et lokale i kælderen til rådighed for bladet, nogle håndværkere i staben lavede lyspulte til montering af bladet, og man gik i gang med at tegne annoncer og søge private sponsorer. Andre sørgede for forbindelser til kommunen og der blev arrangeret et journalistkursus til redaktører og montageholdet og det blev afsluttet med et lille kursus på Adresseavisen Kaløvig i Rønde.
Andre sørgede for at få skribenter til det første blad, og man satsede på at det første nummer skulle være på 40 sider A-4.
Kommunen ville levere etiketter med navne på alle modtagere, og man fik aftale med postvæsenet om udbringning af bladet.
Der blev indkøbt skrivemaskiner til de to redaktører, man købte en brugt fotokopi-maskine, der kunne kopiere 2 sider af gangen, og der var stadig en udbredt optimisme blandt medarbejderne.
I begyndelsen af januar 1987 var bladet monteret. Det var gået godt, da man havde den tidligere bogtrykker Aage Kjær Andersen som fagmand. Uden ham var det måske ikke lykkedes at få et blad på benene.
Nu kunne man gå i gang med kopieringen af de 1500 blade. Det viste sig at være et større arbejde end ventet, og det gik helt galt.
Det tog alt for lang tid, maskinen brød sammen gang på gang, og til sidst var man nødt til at få professionel hjælp. Man henvendte sig til Freka Tryk i Kolind, og de sørgede for at der kunne udgives et blad sidst i januar 1987. Det blev den fremtidige løsning, og siden har Freka stået for trykning af bladet.
I det første nummer af bladet skrev borgmester Holmer Lund følgende: ”Jeg hilser med glæde ”Optimisten Midtdjurs” velkommen. Vi har længe savnet et blad, som henvender sig direkte til pensionister, men med ”Optimisten” har vi fået den ældreavis, som vi har snakket så længe om her i kommunen. Det er for mig en stor glæde, at bladet produceres af den ældre del af kommunens borgere selv – at hele bladets tilblivelse, produktion og forsendelse klares af den ældre medborgergruppe alene.
Nu får kommunen lejlighed til at kunne give meddelelser og vejledning til ældre medborgere, og jeg håber, at redaktionen har stor lyst til at ”pumpe” kommunen for oplysninger af enhver art, som redaktionen finder er aktuelle i øjeblikket”.
Ved udgivelsen af næste nummer var man gået ned til 32 sider, og sådan har det været lige siden.
Allerede i 1989 havde bladet en kassebeholdning på omkring 60.000 kroner, men annoncemængden er blevet mindre på grund af lukkede butikker.
Da Midtdjurs kommune blev en del af Syddjurs kommune vedtog man at bladene skulle uddeles til pensionister under Kolind, Ryomgård og Nimtofte postdistrikter.
Jens Sejer Jensen døde i 1996, og Aage Kjær Andersen overtog redaktørposten, inden Knud Jensen trådte til i 1997. Han var redaktør helt til 2020 – i mange år sammen med Kaj Friis Nielsen. Nu var de moderne tider dog kommet. Der var ikke længere brug for skrivemaskiner. Redaktøren kunne nu lave de færdige sider, og der var heller ikke længere brug for montage-gruppen.
Siden 2020 består redaktionen af Rita Mogensen og Anne Kirstine Langkjer.
Som formænd for bestyrelsen kan nævnes Ebba Bøje, Else Madsen, Emil Madsen og den nuværende formand Jørgen Sørensen.
I 2013 ændrede man vedtægterne, bl.a. blev bestyrelsen reduceret til 5 medlemmer. (Se andet sted på hjemmesiden).
Af de mange pensionistblade der blev startet i 80erne, er de fleste nedlagt, og her i Østjylland kender vi kun Optimisten, Rosenholmeren i den gamle Rosenholm kommune, samt Rougsø-Posten i Norddjurs.
I 2020 gik man over til 4-farve tryk, og da det blev alt for dyrt at bruge postvæsenet, er udbringningen for længst overtaget af frivillige. Desværre kan vi ikke længere få etiketter til bladene på grund af persondataloven, der forhindrer kommunen i at levere adresser på pensionister. Vi ved derfor ikke, hvem der bliver pensionister og vi kan ikke få noget at vide om flytninger og dødsfald.
Det vil give problemer i fremtiden, og vi håber på ændringer af loven. Vi opfordrer derfor nye pensionister til selv at melde sig, hvis de ønsker bladet leveret. Det vil dog ligge til udlevering på plejecentre og Kolind+.